Eyl201409

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliğince yürütülen “Saros Yapay Resif” projesi çerçevesinde, Saros körfezinde batırılmak üzere istenen hurda gemi, dalış turizmini geliştirmesi amacıyla İbrice limanı açıklarına batırıldı. Samsun Sahil Güvenlik Komutanlığından temin edilen gemi Nusret Mayın Gemisine benzetildi ve gemi personeli, Çanakkale savaşlarıyla ilgili büyük görseller ile birlikte yer alacak. Gemi’nin batırılması ile birlikte Dünyanın ilk sualtı tarih müzesi hazırlıkları başlamış oldu.

Gemi

Törende konuşan Keşan Belediye Başkanı ve Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) Başkanı Mehmet Özcan, “Saros Körfezi bölge için çok değerli. Bu proje ile kaçak, gemi ile avcılığın önüne geçmek, yerel balıkçılığa katkıda bulunmak ve dalış turizmini canlandırmak istedik. Bu işte su altı görselliğini kattık. Denize görsel bloklar attık ve geri dönüşümünü çok kısa sürede aldık. Görsellik kapsamında Seyit Onbaşı’nın heykellerini yaptık. Anzak ve Türk askerler yaptık. Çanakkale Savaşı’nın anısına bir de Nusrat Mayın Gemisi batırma işine giriştik. Daha sonra ise ülkemize 47 yıl hizmet eden ve daha sonra kullanım dışı kalan TCSG 122 adlı Sahil Güvenlik gemisini bulduk. Bot bu günden itibaren su altı dalış alanı olarak Saros Körfezi’nin deniz turizmine katkı sağlayacak, aynı zamanda yapay resif olarak deniz canlılarına barınak olarak görevine devam edecektir” dedi.

Seyit Onbaşı

Hem kaçak avlanma, hem sualtı canlılığını arttırması amacıyla gerçekleştirilen proje’nin hem İzmir hem de tüm Türkiye’de devamının gelmesini ümit ediyor ve emeği geçen herkesi canı gönülden tebrik ediyorum.

Batık


*